Hírek archívum
Hírek archívum Jegyzők Szakmai Fóruma Megyei ellátási térkép Dokumentumtár
Főmenü
Bemutatkozás
Kormányhivatal
Ügyfélfogadás
Elektronikus kapcsolattartás
Szakmai anyagok
Megyei Államigazgatási Kollégium
Szakigazgatási szervek
Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság
Építésügyi Hivatal
Fogyasztóvédelmi Felügyelőség
Földhivatal
Földművelésügy Igazgatóság
Igazságügyi Szolgálat
Közlekedési Felügyelőség
Munkaügyi Központ
Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv
Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv
Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság
Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
Szociális- és Gyámhivatal
Területi koordináció
Önkormányzatok
Területi államigazgatási szervek
Archívum
Hírek archívum
Közigazgatási Hivatal
Pontos időTisztelt Látogató !

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal frissített honlapja 2012. március 23-tól a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok címen érhető el. Archív formában az adatok a www.jnszmkh.hu-n továbbra is elérhetők.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal honlapja 2011. január 1-jétől működik.
A jogelőd közigazgatási hivatal honlapja 2010. december 31-én lezárásra került, amely archív formában továbbra is elérhető.


Hírek archívum

A 30-31. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy az esős idő után a melegedés hatására már a 30. héten nőtt a pollenterhelés, mely növekedés a 31. héten tovább fokozódott.

Bővebben...

 

TESZEDD!

Május 21-én, szombaton a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal dolgozói is részt vesznek az országos szemétszedési akcióban. Az önkéntes munkára jelentkezett 197 fő Szolnokon négy helyen tisztítja meg a környezetet. A vizek tisztasága létfontosságú a jövő szempontjából. Ennek tükrében választotta ki a gyűjtési helyszíneket a megyei kormányhivatal. 

Gyűjtési helyszínek:

  1. Tisza folyó jobb partja, a Vízirendőrségtől a Dohányfermentálóig
  2. Tisza folyó jobb partja, Alcsi, a Vízkivételi mű, Aulich út vége
  3. Millér–csatorna part
  4. Indóház környéke

A megyei Kormányhivatal önkéntesei május 21-én, szombaton 9-kor kezdik meg a területek megtisztítását.

 

pazsitfuA 18. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy tovább csökkent a pollenterhelés.
A legmagasabb terhelést Miskolcon, a legalacsonyabbat Tatabányán mérték.

Bővebben...

 

Május hónap első dekádjában 3 jelentős probléma jellemezte és alakította a megye szántóföldi növénytermesztésének helyzetét. Egyszerre volt jelen a belvíz, a csapadékhiány és a tavaszi fagyok által okozott káresemény. A belvízzel borított területek nagysága még ma is jelentős, meghaladja a 10000 ha-t. E területeket kultúrnövénnyel ebben a gazdasági évben hasznosítani nem tudják már a termelők.

Bővebben...

 

Jegyzői értekezlet - népszámlálás

Jász-Nagykun-Szolnok Megye településeinek jegyzőit a KSH megyei felelőse, Feketéné Gémesi Nóra a 2011. évi népszámláláshoz kapcsolódó feladatokról tájékoztatta hétfőn délelőtt a Megyeházán.

 

Bővebben...

 

Az Esély Közalapítvány civil konferenciát rendezett, amelyen  előadást tartott dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Az államtitkár elmondta: az előkészítés fázisánál tart egy új törvény.
Az új törvény serkenteni kívánja az adományozásokat, lépéseket tesz a szektor „kifehérítése” irányába. Ki akarják szűrni a valós társadalmi tevékenységet nem végző, kizárólag a pályázásra „szakosodott” szervezeteket. Egységesíteni fogják a jelenleg szétdarabolt támogatáskezelő szervezeteket, ugyanakkor egyszerűsítenék a most bonyolult pályázati rendszert is. A konferencián részt vett dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott is.

 

Közelít a 40-hez azon települések száma, amelyet már meglátogatott a kormánymegbízott. Dr. Lengyel Györgyi május 11-én, szerdán két településen is járt.
Kenderes város a 4-es főút mentén fekszik Debrecen és Szolnok között körülbelül félúton, a település magában hordozza az alföldi települések jellegzetességét, hangulatát. A képviselőtestület ülésén vázolta a területi közigazgatás átalakításának mozzanatait. Este dr. Lengyel Györgyi a megyeszékhely mellett található Szajolban lakossági fórumon vett rész, ahol szintén szóba került az új közigazgatási rendszer.

 

Alapkőletétel  a kórházban

Új, korszerű régiós szinten is kiemelkedő sürgősségi osztály épül a szolnoki Hetényi Géza Kórházban. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv 627 millió forintos támogatásával  valósulhat meg. A 115 éves egészségügyi intézmény életében azért is kiemelkedő ez az esemény, mivel 35 éve itt indult el az országban először a sürgősségi ellátás. Az alapkő ünnepélyes elhelyezésén megjelent Varga Mihály államtitkár és Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott is.

Fotó-1  Fotó-2

 

pazsitfuA 17. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy hétfőtől vasárnapig fokozatosan csökkent a pollenterhelés.
A legmagasabb terhelés Pesten és Pécsett volt, a legalacsonyabbat Tatabányán mérték.

Bővebben...

 

Vasárnapig van lehetőség a kompenzáció igénylésére

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2011. évi kompenzációjáról szóló kormányrendelet április 15-ei módosítása lehetőséget ad a kompenzáció igénylésére szolgáló nyilatkozat munkáltató részére történő pótlólagos leadására az alábbi feltételek szerint.

Bővebben...

 

Számos sportoló és sportszakember vehetett át miniszteri elismerést a Magyar Sport Napján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől, Czene Attilától, sportért felelős államtitkártól, Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkártól és Borkai Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől. Jász-Nagykun-Szolnok Megyéből  Kővári László nyugalmazott sportigazgató, a Fogyatékkal élők JNSZM-i Sportszövetségének titkára a Magyar Sportért Díj II. fokozatát kapta.

 
A Kormány 1032/2011. (III. 28.) határozatával elrendelte, hogy azon vendéglátó üzletekben, amelyekben a vendégek szórakoztatására zeneszolgáltatás nyújtható, műsoros előadás, tánc rendezhető, továbbá a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényben foglaltak alapján szerencsejátéknak nem minősülő szórakoztató játék folytatható, a megyei kormányhivatalok közreműködésével összehangolt, fokozott hatósági ellenőrzéseket kell végrehajtani.

>>>> Bővebben...

 
2011. május 9-től új helyen, Szolnok Ady Endre út 35-37. szám alatt fogadja az ügyfeleket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat. A szolgálat telefonszáma és ügyfélfogadási rendje változatlan.
 

2011. május 2.-án indult a TÁMOP 1.1.2 projekt új 11/1 országos programja a „Hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának javításáért” címmel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
A program lebonyolítását a NGM koordinációjával a Kormányhivatalok Munkaügyi Központjai végzik.
Az új projekt négyéves országos kerete 60 Milliárd Ft, amely négy részre bontva, évente kerül megtervezésre.

>>>> Bővebben...

 

Tájékoztató a mezőgazdasági munkák jelenlegi állásáról
Jász-Nagkun-Szolnok Megyében

A 2011. évben a mai napig a sokéves átlagtól mintegy 50-60 mm-el kevesebb csapadék hullott a területekre. A belvízzel borított területek nagysága – köszönhetően az év első négy hónapjában lehullott kevés csapadéknak – az előző hónapokhoz viszonyítva jelentősen csökkent. Jelenleg megyénkben mintegy 19.000 ha területet borít belvíz, melyből valamivel több, mint 15.000 ha a szántó.

>>>> Bővebben...

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye munkaerő-piaci helyzete
2011. április

Jász-Nagykun-Szolnok megye kirendeltségein 2011. áprilisban 31 095 álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk egy hónap alatt 2 214 fővel, 6,6%-kal mérséklődött, míg az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,3%-kal, 2 376 fővel emelkedett.

>>>> Bővebben...

 

A vidékfejlesztési miniszter a 2011. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás-támogatás igénylésének és elbírálásának részletes feltételeiről, valamint az egészséges ivóvízzel való ellátás ideiglenes módozatainak ellentételezéséről szóló 31/2011. (IV. 28.) VM rendelete alapján a települési önkormányzatok a lakossági víz- és csatornaszolgáltatás ráfordításainak csökkentését szolgáló támogatásra pályázatot nyújthatnak be.

A pályázat benyújtásának feltételei:

  • 2011. évre elfogadott hatályos ivóvíz- és csatornadíjra vonatkozó önkormányzati rendelet
  • állami támogatásban részesült szennyvízközmű beruházás nem vállalt kötelezettséget arra, hogy 5 éven belül a ráfordítások csökkentéséhez költségvetési támogatást nem vesz igénybe
  • szennyvízcsatorna-hálózattal ellátott területen az ingatlanok legalább 60%-nak bekötése megvalósult
  • az önkormányzat területén az ivóvízmű, illetve csatornamű üzemeltetését vízjogi engedéllyel rendelkező szolgáltató végzi.

A pályázatokat a Magyar Államkincstár útján üzemeltetett elektronikus rendszerben kell rögzíteni. A kinyomtatott adatlapokat 3 eredeti példányban, a szükséges mellékletekkel együtt az önkormányzatok postai úton 2011. május 13-ig nyújthatják be a Kincstár területileg illetékes szervéhez

 

Életmentő Emlékérem egy 92 éves asszonynak2007 szeptemberében  egy jászkiséri  férfi öngyilkossági szándékkal gyógyszert vett be és ezután felgyújtotta a lakását. A kis ház hamarosan lángra kapott, amelyet a szomszédok is észleltek és hívták a tűzoltókat. A bámészkodókhoz csatlakozott az akkor 88 éves Babos Erzsébet, aki jól ismerte és támogatta a férfit. A füst egyre sűrűbb lett és a lángok is egyre jobban elharapóztak.  A szomszédok közül senki sem mert a férfi segítségére sietni. Az idős és törékeny asszony nem sokáig teketóriázott és bement a házba. Erzsi néni erejét megsokszorozva kirángatta a lakásból az eszméletlen férfit, akit a közben megérkező mentők kórházba szállítottak. Ekkor már a tűzoltók is oda értek és eloltották a lángokat. A város polgármestere ezért kezdeményezte, hogy a bátor asszony, aki októberben lesz 92 éves,  megkaphassa az  Életmentő Emlékérmet. Az előterjesztést Orbán Viktor miniszterelnök jóváhagyta.  Az érmet ma délelőtt Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott és Hajdú László polgármester adta át a  megilletődött  és szerény asszonynak.

Fotó-1  Fotó-2 (Új Néplap, Banka Csaba)

 

pazsitfuA 16. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási   adatai alapján elmondható, hogy a fokozódó pollenterhelés volt jellemző szombati tetőzéssel, vasárnapra kis csökkenéssel.
A legmagasabb terhelés Pesten, Debrecenben és Pécsett volt, a legalacsonyabb Egerben és Szolnokon.

Bővebben...

 

Érettségi 2011Jász-Nagykun-Szolnok Megye 48 érettségit szervező középiskolájában is elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A mai napon magyar nyelv és irodalomból 3558-an dolgozták ki a központilag összeállított feladatokat, közülük 22-en emelt szinten. Matematikából kedden 3642 megírandó dolgozatot osztanak ki, ebből 83 emelt szintűt. A sorban a következő történelem tantárgy lesz , megyénkben 3577 írásbeli dolgozat közül 201-et emelt szinten írnak a diákok.

 

A kormány által létre hozott alapba befizethetnek azok a vállalatok és magánszemélyek is, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, és úgy gondolják, hogy saját forrásaikkal is hozzájárulnak ehhez. Az erről szóló kormányrendelet a 2011. április 28-ai Magyar Közlönyben jelent  meg.

Bővebben...

 
A héten elkezdődtek az első fél évi szakvizsgák. A felsőfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők, kormánytisztviselők számára előírt vizsga írásbeli és szóbeli részből tevődik össze. A héten a 3 napos megmérettetésen közel 100 a területi államigazgatási szerveknél dolgozó munkatárs adott számot tudásáról.
 
Április 28-án, csütörtöktökön délután két jászsági település önkormányzati ülésén is részt vett Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott. Először Pusztamonostoron, majd pedig a Jászfelsőszentgyörgyön tájékoztatta a helyi képviselőket a területi közigazgatás átalakításáról.
Pusztamonostor a megye észak-nyugati részén található,  első bizonyítható írásos említését Poopmonustora néven, az 1331-ből való Kerekudvar határleírásánál találjuk.  A szomszédos település, Jászfelsőszentgyörgy első írásos említése szintén 1331-ból származik, Scentgyurg alakban.
 

Hozam KlubA szolnoki Hozam Klub vendége volt a Megyei Kormányhivatal. Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott  „A területi közigazgatás átszervezése Jász-Nagykun-Szolnok Megyében „ címmel tartott előadást. Államtitkár asszony többek között elmondta: az elmúlt négy hónap a szervezet kialakításával telt el. A  következő lépcső a szakigazgatási szervezetek vezetőinek kinevezése. Ugyanis eddig kettő kivételével még megbízottként dolgoztak a hivatalvezetők és igazgatók. A kinevezéshez a főhatóságok egyetértése is szükséges. Május 1-től újabb 4 vezető véglegesítése történik meg.

 

pazsitfuA 15. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy hét elején kedden emelkedett, szerdán csökkent,valamint a hét vége felé péntektől vasárnapig ismét fokozatosan emelkedett a pollenek mennyissége a levegőben. Az országos heti összpollenszám alacsonyabb volt, mint a 14. héten.

Bővebben...

 
Megyei Államigazgatási KollégiumA fővárosi és a megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. /XII.21/ számú Kormányrendelet értelmében 2011. április 27-én megalakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Államigazgatási Kollégium.  A testületet tagjai  a megyei kormánymegbízott, a kormányhivatal főigazgatója, igazgatója, a hivatal főosztályvezetői, a kormányhivatal szakigazgatási szerveinek vezetői, a kormányhivatal koordinációs- ellenőrzési- és véleményezési jogkörébe tartozó területi államigazgatási szervek vezetői, a kormányhivatal koordinációs jogkörébe tartozó területi államigazgatási szervek vezetői, valamint a kormánymegbízott által meghívottak.

Bővebben...

 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának a témáról készített tájékoztatója a Szakmai anyagok (Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság) között olvasható.
 

koronaA Himnusszal és Dr. Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntőjével kezdődtek egy időben április 25-én hétfő este 19 órakor az új magyar alkotmány tiszteletére rendezett gálaestek Budapesten, nyolc vidéki helyszínen és Kolozsvárott.

A budapesti rendezvényt a Művészetek Palotájában rendezték és a többi kilenc helyszínen – Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Szombathelyen, Győrött, Békéscsabán, Kecskeméten és Kolozsvárott – a meghívottak kivetítőkön élőben követhették a köztársasági elnök köszöntőjét. Ezután mind a tíz helyszínen egy időpontban csendült fel Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa. A Művészetek Palotájából a Magyar Televízió, a Kolozsvári Magyar Operaházból pedig a Duna TV közvetítette élőben a gálaestet. Az eseményen részt vett Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott is.

 

TESZEDD!


TESZEDD!:
ÖNKÉNTESEN A TISZTA MAGYARORSZÁGÉRT!

MI MÁR REGISZTRÁLTUNK, TEDD MEG TE IS!


Magyarország történetének legnagyobb önkéntes akcióját szervezi a Kormány és civil partnerei. Május 21-én önkéntesek tízezrei fogják megtisztítani az országot a TeSzedd! akció keretében, az eseményt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Vidékfejlesztési Minisztériummal és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal közösen szervezi. A TeSzedd.hu weboldalon már 50 ezer ember regisztrálta magát előzetesen, közöttük  a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal is.

 

Közlekedésbiztonsági napA Húsvéti ünnepeket megelőzően, 2011. április 22-én (pénteken) 14.00-19.00 óra között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága szervezésében a JNSZ Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége közreműködésével Szolnokon, a CORA hipermarket előtti parkoló részen közlekedésbiztonsági napot tartott. A rendezvény célja az volt, hogy a húsvéti ünnepek idején is a közlekedési szabályok fokozott betartására hívja fel a közlekedők figyelmét: megelőzzük az ittasan okozott baleseteket és biztosítsuk a járművek megfelelő műszaki állapotát.

Bővebben...

 

Tiszavárkony

Tiszavárkony, a Tisza jobb partján fekvő község, gazdag történelmi múlttal rendelkezik. Az ember jelenlétének nyomait már a korai időkből is megtaláljuk itt. Valószínűleg már a rézkorban és a szarmata korban is laktak itt emberek. Edénytöredékek kerültek elő az avar korból, az 1952-ben végzett ásatásokon.

Bővebben...

 

Öcsöd

Öcsöd a megye keleti kapuja, a Hármas- Körös bal partján. A nagyközség nevének eredete a homályba vész, valószínüleg az öcs rokoné ecs változatából származik. Öcsöd határa bővelkedik honfoglalás- és Árpád-kori lelőhelyekben, hiszen területén öt középkori falu is létezett a XVI. század végéig.

Bővebben...

 

Kormányablak

Péntek este 19-órakor egy szülő kért segítséget lánya útlevél ügyének meggyorsításához. Ügyfélszolgálatunk felhívta a kormányzati ügyfélvonalat, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a központi okmányirodát kell felhívnunk ügyfélfogadási időben, ahol folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban érdeklődhetünk.  Hétfőn az ügyfél visszajött és azt a megnyugtató választ kapta, hogy az útlevelet postáztuk.

Bővebben...

 

A parlament elfogadta az Alkotmányt

Országgyűlés hétfői ülésén / április 18./  elfogadta Magyarország új Alkotmányát, amely 2012. január 1-jén lép hatályba.
Az új alaptörvény Állam c. fejezetének néhány rendelkezése (34.cikk (4); 32.cikk (4)-(5) alaptörvényi szinten is meghatározza a fővárosi és megyei kormányhivatalok egyes feladatköreit.

Bővebben...

 

Európai védőoltási hét 2011. április 23-30.

A WHO az Európai Védőoltási Hét megtartására ebben az évben az április 23-30. közötti időszakot jelölte ki, melynek célja a figyelem felhívása a védőoltások fontosságára, jelentőségére.
A fertőző betegségek ellen sokféleképpen lehet védekezni, de a leghatékonyabb megelőzést a védőoltások biztosítják.

Bővebben...

 

kétpói önkormányzat ülése


Kétpó Törökszentmiklós és Mezőtúr között található. A megye egyik legrégebbi települése. A területén előkerült régészeti leletek a népvándorlás korából származnak. Feltártak több honfoglaló magyarok által használt lószerszám-veretet, valamint őseink fejlett ötvös művészetének egyik jelentős emlékét, az un. „kétpói csészét”. Kétpón napjaink 723-an élnek. Képviselőtestülete április 20-án tartotta ülését, melyen részt vett Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott is. Államtitkár asszony tájékoztatta a képviselőket a területi közigazgatás átalakításáról. Elmondta: a kormány legfőbb célja, az állampolgárbarát, átlátható közigazgatás kialakítása. A közigazgatás régebben egy félelmet keltő kifejezés volt és az ügyek elintézése sok időt vett igénybe. Ez megváltozik. A másik fontos cél a párhuzamosságok megszüntetése, a költséghatékony működés.. Az átszervezés legfőbb haszna az egységesebb és összehangoltabb területi közigazgatás megteremtése-tette hozzá Dr. Lengyel Györgyi.

 

Szántóföldi növénytermesztés

Jász-Nagykun-Szolnok megyét az elmúlt évben fokozottan sújtó belvíz következményeképpen minden egyes őszi vetésű növénykultúrát illetően jelentős volt a téli, kora tavaszi kipusztulás mértéke: őszi búza 7.006 ha, rozs 65 ha, őszi árpa 118 ha, őszi káposztarepce 1.349 ha. Így sajnos a megyében 110.000 ha alá csökkent a búza termőterülete.

Bővebben...

 

Pollenhelyzet 14. hétA 14. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy hét vége felé csütörtökön, pénteken a fokozatos melegedés hatására nagyobb volt a pollenterhelés, majd vasárnapra ismét csökkent. Ez évben csütörtökön és pénteken  / április 7-8./  ezen a két napon volt a legmagasabb a napi átlagos pollenterhelés.

Bővebben...

 

trofeaÁprilis 15-i dátummal megkezdődött megyénkben is az őzbak vadászati idénye, ezzel párhuzamosan pedig - a törvényi előírásoknak megfelelően - az elejtett őzbakok trófeáinak bírálata a Megyei Trófeabíráló bizottság előtt.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Vadászati és Halászati Osztályán működő Megyei Trófeabíráló Bizottságnál április 18.-i dátummal már megkezdődött az elejtett őzbakok trófeáinak bírálata, melyeket a vadászatra jogosultak szakemberei ( hivatásos vadászai ) hoznak be bírálatra.

Bővebben...

 

Szociális szakmai napA Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal támogatásával szakmai napot szervezett április 19-én. A rendezvényre a szociális szolgáltatók, intézmények vezetőit, valamint a fenntartók képviselőit invitálták.
A konferencia elején Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott a területi közigazgatás érintő változások mellett a szociális ágazat legfontosabb kérdéseiről is beszélt.

Bővebben...

 
Sárközy Pál, Nicolas Sarkozy édesapjaA francia államelnök édesapja, Sárközy Pál ifjúkorának egyik kedvenc helyszíne volt, Alattyán. Vasárnapi látogatásának idejébe most nem fért be, hogy újra felkeresse a jászsági települést. De, mint könyvbemutatója alkalmával elmondta:  ami késik nem múlik. Bízik abban, hogy 84 éve dacára, még sor kerülhet erre a látogatásra. Ahogy tudjuk, Alattyánból többen részt vettek  a vasárnapi eseményen. Április 19-én a  településen önkormányzati ülést tartottak, amely, a megyei kormánymegbízott megyejáró sorozatának következő helyszíne is volt. Dr. Lengyel Györgyi ezen az ülésen is tájékoztatást nyújtott a területi közigazgatás átalakításának feladatairól. Államtitkár asszony hangsúlyozta: a cél: az emberközeli, takarékos, hatékony közigazgatás megteremtése.
 

Pozitív listaMárcius elején elindult a fogyasztóvédelmi hatóság új szolgáltatása, a pozitív lista. Erre azok a vállalkozások kerülhetnek fel, amelyek három országos vizsgálaton is hiba nélkül átmentek, vagy nem volt ellenük megalapozott panasz. Jász-Nagykun-Szolnok Megyében az induláskor 7 vállalkozás  került fel a listára, amely azóta újabb hárommal bővült.

>>>>> a lista itt olvasható !

 

Sárközy Pál, Nicolas Sarkozy édesapjaHarmadik alkalommal érkezett Szolnokra a francia államelnök, Nicolas Sarkozy édesapja. Sárközy Pál az „ Egy teljes élet „ című könyvének bemutatójára jött a megyeszékhelyre.  Az életvidám, idős művész nemcsak könyvet ír, de fest is.  Képeiből összeállított tárlatot tavaly a szolnokiak is megtekinthették az Aba-Novák Kulturális Központban. A mostani látogatásának apropója megjelent életrajzi kötete.

Bővebben...

 

Szolnoki Közlekedésbiztonsági Motoros Nyílt Nap

A Jász.-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége április 15-én, pénteken  10.00-13.00 óráig díjmentes, szezon nyitó közlekedésbiztonsági nyílt napot a felügyelőség Indóház út 8. sz. alatti vizsgálóállomásán motorosok számára. A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a motorkerékpárok műszaki állapotának ellenőrzésére a tavaszi szezon megkezdése előtt.

Bővebben...

 
TiszasülyA település a régészeti leletek alapján valószínűleg  már az Árpád-korban is lakott hely volt. A török hódoltság idején pusztaként említik. Jelenleg 1470-en lakják, akiket 10 fős önkormányzati testület képvisel. Az április 14-i önkormányzati ülésen megjelent Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott. Államtitkár asszony a tiszasülyi képviselőket is tájékoztatta a területi közigazgatás átalakításáról. Elmondta: Az átszervezés legfőbb haszna az egységesebb és összehangoltabb területi közigazgatás megteremtése. Arra törekszik a kormányhivatal, hogy a párhuzamosságokat megszüntesse. Az összes funkcionális feladat átkerült a törzshivatalba. Lényeges megtakarításokat érhetünk el azzal, hogy bizonyos adminisztrációs, ügyviteli, pénzügyi, humánpolitikai, informatikai, beszerzési és más munkákat központilag végzünk. Államtitkár asszony elmondta még, hogy 2013-ban folytatódik az  átalakítás, létre jönnek ugyanis a járási hivatalok. Ezzel még közelebb kerül a közigazgatás az emberekhez.
 
Abádszalók

Jász-Nagykun-Szolnok Megye jó néhány települése igen nehéz helyzetbe került az elmúlt évek során. Közöttük van Tiszabura is. A községben az elmúlt télen nem tudtak tanítani az iskolaépületében, mert tartozás miatt a szolgáltató kikapcsolta a gázt. Ezért a hidegebb időket tanítási szünettel, valamint alternatív megoldásokkal próbálták átvészelni. De több, mint 11 millió forinttal tartoznak a szomszéd település, Abádszalók önkormányzatának is.

Bővebben...

 

A „Szemléletváltás a fogyasztóvédelemben” elnevezésű szakmai programot szervezett  a Jász-Nagykun–Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége.  A rendezvényen  a megye területén üzemelő vállalkozások, a különböző tevékenységi körű, kis és nagy kereskedelmi egységek, szolgáltatók, vendéglátó üzemeltetők képviselői vettek részt.

Bővebben...

 

Pollenhelyzet - 13. hétSajtóközlemény a 13. heti pollen eredményekről
Szolnok, 2011. április 12.

A 13. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy hét elején a hőmérséklet csökkenés, majd a fokozatos melegedés után vasárnap volt legnagyobb a pollenterhelés.

Bővebben...

 
Jászjákóhalma

Jászjákóhalma Jászberénytől pár km-re található. A településtől északra halad el a szarmaták által épített Csörsz árok nyomvonala. A másik nevezetessége, hogy szerkezete alapján a legtipikusabb jász településnek tartják. Április 12-i képviselőtestületi ülésen részt vett Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott asszony is. Az előterjesztések megvitatása előtt államtitkár asszony tájékoztató keretében vázolta a területi közigazgatás átalakításának főbb mozzanatait, valamint a várható feladatokat. Dr. Lengyel Györgyi elmondta: cél a takarékos és hatékony, emberközeli közigazgatás megteremtése.

 
Jubileumi koncert

A szolnoki Ádám Jenő Zeneiskola 20 éve alakult. Ebből az alkalomból jubileumi koncertet rendeztek április 8-án, pénteken a  főiskolai Campuson. Az intézményben 19 tanszakon folyik képzés, amelyre 401 növendék jár. A zeneiskola a város és  környéke kulturális életében jelentős szerepet tölt be, hasznosítva a zenei nevelés-oktatás folyamatában tanultakat a tehetséggondozás, tehetségfejlesztés érdekében. Ezen a péntek estén növendékek és tanáraik együtt léptek fel. A koncerten részt vett Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott asszony is, aki a jubileum alkalmából mondott köszöntőt.

 

Oktatási konferenciaAz Oktatási Hivatal a mérésekről intézményi és fenntartói, valamint tanulói szintű elemzéseket készített, melyek elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Megyei Pedagógiai Intézet közös szervezésében a megye teljes területéről érkező, közel 100 érdeklődő fenntartó, intézményvezető és mérési szakember számára tartott nagysikerű előadást Dr. Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Közoktatás-értékelési Programok Főosztályának vezetője, valamint Dr. Balázsi Ildikó osztályvezető a témában.
Fotó

 

Konferencia a Nyugdíjbiztosítási IgazgatóságonA Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága konferenciát rendezett a „Közigazgatás és a nyugdíjrendszer változásai”címmel. A magyar nyugdíjrendszer önellentmondásairól, valamint feloldásának alternatíváiról Prof. Dr. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója beszélt. Ezt követően Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott a területi közigazgatás előtt álló kihívásokat ismertette a szép számú hallgatóság előtt.
Fotó

 

Pollenhelyzet - 12. hétSajtóközlemény a 12. heti pollen eredményekről
Szolnok, 2011. április 04.

A 12. héten az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy a hét végi hőmérséklet csökkenés, az esők után csökkent a pollenterhelés is. Ezt követő időszakban a melegebb, szárazabb idő miatt, az emelkedés volt tapasztalható.

Bővebben...

 
Az Országos Közegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási adatai alapján elmondható, hogy a 10-11. héten országszerte az enyhébb időjárás miatt emelkedett a pollenterhelés. A hírtelen felmelegedés következtében a már virágzó fák pollenszórása jelentősen felerősödött, mellettük pedig több fa virágzása is elindult.

Bővebben...

 
Népegészségügyi Szakigazgatási SzervDr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott bemutatta az új megbízott tiszti főorvost a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv munkatársainak. Az apparátusai értekezleten Dr. Sinkó-Káli Róbert elmondta örömmel vette a felkérést és úgy érzi ez a tevékenység kihívást jelent számára. Ugyanis olyan időszakban veszi át a megyei szervezet vezetését, amikor új közigazgatási környezetben kell a népegészségügyi alapelveket érvényesíteni. Kialakulóban van egy új rendszer, melyben el kell végezni a több évtizedes feladatokat, amelyeket már azonban új elvárásoknak megfelelőn, azaz „ügyfélbarát” módon.
 

TiszaföldvárA hónap utolsó napjára is jutott egy látogatás. Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott ezen a napon a tiszaföldvári testületi ülésen vett részt. A kormánymegbízott asszony arról beszélt, hogy milyen változásokon megy át a területi közigazgatás. Többek között elhangzott, hogy a költségtakarékos és egységesebb működés megteremtése mellett a másik nagyon fontos cél a teljes szemléletváltás a hivatal dolgozóinál. Értékelvű, szolgáltató jellegű, ügyfélközpontú és ügyfélbarát területi közigazgatást szeretnék megvalósítani Jász-Nagykun-Szolnok megyében- mondta Dr. Lengyel Györgyi Tiszaföldváron.

 

Foto_1Megkezdődött a Megyei Pedagógiai Intézet által szervezett Megyei Pedagógia Hetek rendezvénysorozata. A délelőtti nyitókonferencián  „A megyei kormányhivatalok közoktatást érintő tevékenységei” címmel tartott előadást Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott intézményfenntartók, intézményvezetők és pedagógusok számára. Az előadás honlapunkon a Dokumentumtár/Szakmai anyagok/Törzshivatal/Oktatási Főosztály menüpontban megtalálható.

 

BerekfürdőA megyei kormánymegbízott a megye 24. települését látogatta meg. Dr. Lengyel Györgyi  a Karcag melletti Berekfürdő önkormányzatának ülésén vett részt. A helyi testület képviselői tájékoztatást hallhattak a területi közigazgatás átalakításáról és a várható változásokról.

 

Köztársasági Elnök

Schmitt Pál köztársasági elnök urat sűrű program várta a jászkun megyeszékhelyen. 10 órakor kezdődött a városi és a megyei önkormányzat közös testületi ülése. Az eseményen részt vett és felszólalt a megyei kormánymegbízott asszony is. Dr. Lengyel Györgyi arról beszélt, hogy milyen új kihívásokkal kell szembenéznünk a területi közigazgatás átalakítása során. Az együttes ülés után a Szolnoki Főiskolán folytatódott a program, ahol Schmitt Pál elnök úr tartott előadást.
Kormánymegbízott asszony ezen a napon délután már Tiszakürtön volt, ahol részt vett az önkormányzat testületi ülésén.

 

Cserkeszőlő

Folytatódott a látogatások sora. Dr. Lengyel Györgyi ezúttal Cserkeszőlőn vett részt a testület ülésén, ahol a területi közigazgatás változásairól tájékoztatta az önkormányzat képviselőit.

 

JászdózsaEnnek egyik módja, hogy Dr. Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott végig látogatja a települési önkormányzatokat és részt vesz egy-egy testületi ülésen. Ezen a napon már a 21. településre került a sor. Jászdózsán délután 2-kor kezdődött az ülés, amelyen a kormánymegbízott asszony rövid tájékoztatást adott a területi közigazgatás változásairól.

 

A járművek tavaszi felkészítésére elérkezett az idő. A téli közlekedési körülmények múlásával a járműveken a tél okozta sérülések feltárása, kijavítása a későbbi költséges javítások elkerülésére az üzembentartónak kiemelten fontos. A megfelelő közlekedésbiztonsági állapot fenntartása minden közlekedésben résztvevőnek érdeke, felelőssége.

Bővebben...

 

Március 15. - kokárda

1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Szolnokon. A városi ünnepségen részt vett a megyei kormánymegbízott is. Dr. Lengyel Györgyi a Kossuth téri kulturális program után az ünneplőkkel együtt vonult a Damjanich –szoborhoz. A központi ünnepségen Szalay Ferenc polgármester beszéde után az részt vevők megkoszorúzták a legendás tábornok emlékművét. Dr. Lengyel Györgyi a Kormányhivatal nevében helyzete el az emlékezés virágait.

 

sajtotajekoztato_2Március 10-én  sajtótájékoztatót szervezett a megyei Kormányhivatal.  Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott a kormányablakkal kapcsolatban elmondta, az állampolgárok egyre jobban megismerik az Integrált Kormányzati  Ügyfélszolgálat tevékenységét 

Bővebben...

 

belviz

Egy héttel ezelőtt a megyében összesen 55.540 hektárt borított belvíz, melyből 42.704 hektár volt szántó. A mostani adatok a csapadékszegény időszak eredményeként ismét csökkentést mutatnak. A Földművelésügyi Igazgatóság jelentése alapján február 14-én a megyében összesen 48.190 hektáron áll a víz, melyből 37.220 hektár szántó. Az őszi búza vetésterületén is visszahúzódott a víz, most már csak 7812 hektár vizes.

Bővebben...

 

virusJász-Nagykun-Szolnok megyében 2011. év 5. hetében az előző héthez képest tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma: az előző héten 100.000 lakosból 337 fő, az 5. héten pedig 100.000 lakosból 519 fő betegedett meg. A megbetegedések a megye valamennyi területén előfordultak.

Bővebben...

 

belviz

Két ezer hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága Jász-Nagykun –Szolnok Megyében.
Jelenleg 55 540 hektárt borít belvíz és károsan átnedvesedett 206 124 hektár.

Bővebben...

 

sajtotajekoztato_1A Jász-Nagykun–Szolnok Megyei Kormányhivatal 2011. január 1-én kezdte meg működését. A kormányablak pedig január 3-tól fogadja az ügyfeleket.  Nos, azóta eltelt 1 hónap és úgy ítéltük meg, hogy már van annyi tapasztalatunk, amelyről számot adhatunk.  Tettük ezt azért is, mert  Magyarországon még nem volt ilyen jellegű szolgáltatás.
Ezért február 3-án Dr. Lengyel Györgyi kormánymegbízott sajtótájékoztatót tartott.

Bővebben...

 

virusJász-Nagykun-Szolnok megyében 2011. év 4. hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest (2011. 3. hét: 100.000 lakosból 259 fő, 2011. 4. hét: 100.000 lakosból 337 fő).
A megbetegedések a megye valamennyi területén előfordultak.

Bővebben...

 

virusMegyénkben az elmúlt időszakban emelkedés tapasztalható az influenzaszerű megbetegedések aktuális adatai tekintetében.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi szakterületére beérkezett adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt időszakban megyénkben nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Bővebben...

 

belvizAz elmúlt nap hideg, többnyire száraz időjárásnak köszönhetően csaknem ezer hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 66 950 hektárt borít belvíz a vízügyi igazgtóság működési területén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkent az elöntés mértéke, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 57 340 hektár  van  víz alatt.

Bővebben...

 
32024
Kormányablak
Kormányablak
Ügyleírások
Etikai alapelvek
Közérdekű adatok
uvegzseb
Jelnyelvi tolmácsszolgálat
JÓ ÁLLAM FÓRUM
joallam175